logo van Qigong Amsterdam

Ervaringen van leerlingen

Review Chigong in Amsterdam-Noord Isabelle is een geweldige Chigong lerares en ik geniet al jaren van haar lessen. Met een enorme hoeveelheid aan ervaring, geduld en humor laat zij ons zonder teveel woorden de vele voordelen van Chigong ervaren. Niet erover filosoferen maar doen en zelf voelen wat het met je doet. Door deze hele praktische benadering is het zo fijn om telkens weer mee te doen. Een verborgen gem in Amsterdam-Noord.

Fenny Elbers-Ouwerkerk Sinds een jaar heb ik last van boezemfibrillatie. Ik heb gemerkt dat de bewegingen van Chi Gong heel rustgevend zijn. Soms is mijn hartritme onregelmatig. Na een uur Chi Gong gedaan te hebben, is mijn hartritme weer regelmatig. Heerlijk!

Frouke heeft les bij Isabelle Biais sinds 2009: “Al jaren doe ik wat aan Qigong of Taj ji, niet heel fanatiek, maar wel heel graag! Vroeger was ik, meer met ‘een vorm’ van Taj ji bezig maar ik prefereer vooral heel langzaam opbouwen van oefeningen zonder meteen al doelgericht te zijn. Het richten van je aandacht in ‘het moment’, is belangrijker dan een mooi totaalplaatje te creëren. Maar ik vind het wel heel mooi om te zien, als mensen in verschillende vechtsportkunstvormen, goed zijn geworden!
Meestal voel ik me energieker na de oefeningen dan ervoor. Mijn concentratie en ‘gefocust zijn’ verbeterd en mijn energie gaat meer stromen. Het ontdekken dat je ‘Chi’ stroomt, is wel lastig (nuchtere Hollanders) want; wat veroorzaakt je verbeelding en wat voel je echt? Maar de oefeningen zijn fysiek dus daardoor kom je na een tijdje de momenten tegen, die je ervan overtuigen. Zelfs de kleine hersenen waar het motorische gedeelte van je lichaam mee wordt aangestuurd kan ook herkenbaar, positief beïnvloed zijn.
Veel mensen zijn er tegenwoordig van overtuigd; dat het heel belangrijk is om ‘bewust’ te eten. En steeds meer mensen ontdekken dat het bewust bewegen ook juist zeer belangrijk is, vooral als je wat ouder wordt. Door deze oefeningen te leren, kom je in het dagelijks leven momenten tegen, waarin je ontdekt dat je; Qigong vanzelf toepast, waardoor je minder snel iets forceert in je lichaam. Ook kan het zijn dat je steviger in je schoenen staat, vooral op momenten die je niet verwacht had. Maar ja, je kan er allerlei theorieën over lezen maar je merkt pas hoe het is, als je het doet!”

Maja heeft les bij Isabelle Biais sinds 2011: Laat ik beginnen met te zeggen dat ik geen sportief type ben, ook nooit de behoefte toe heb gevoeld. Wel hou ik van wandelen. Al mijn hele leven heb ik te maken met struikelpartijen die zomaar uit het niets voortkomen. Na omzwervingen langs Yoga voel ik mij ‘thuis’ bij Qigong. Ik doe wat aan beweging, ontspanning en concentratie. Die concentratie blijkt uit te monden in het feit, dat ik opmerkelijk minder loop te struikelen (Deze opmerkingsgave komt van mijn zoons). Maar, inderdaad, ik loop standvastiger en meer geconcentreerd.
In het dagelijks gebruik vind ik veel verlichting van mijn rugklachten door mijn knieën niet ‘op slot’ te hebben. Ja, met mijn beleving van Qigong zit het wel goed.

Laura Wat ik erover kan zeggen is dat het ontspant en je tegelijkertijd energie geeft''.

Man, 63 jaar Ik zit nu ongeveer 2 jaar op Qigong. Aangezien alle bewegingen uitermate langzaam en geconcentreerd worden uitgevoerd is het mogelijk om veel aandacht te besteden aan de ademhalingsbeweging gelijktijdig met de gymnastische beweging. Dat geeft veel rust in het lichaam. Daarnaast stelt Qigong je in staat om te werken aan je evenwichtsgevoel.

Christina In januari 2017 ben ik begonnen met de Qigonglessen bij Isabelle Biais. Voor mij is Qigong een eindeloze ontdekkingstocht in mijn lichaam. Door het beoefenen van Qigong ontdek ik steeds meer wat mijn lichaam fijn vindt en hoe zij wil bewegen. Mijn lichaam wordt steeds zachter en sterker. Ik voel spieren waarvan ik niet eens wist dat ik ze had. Qigong helpt mij om gecenterd te zijn en stabiel in het leven te staan. Ik kan weer tegen een stootje. In zachtheid is het makkelijker om ontspannen en vloeiend te bewegen. Zacht, vloeiend en sterk. Zoals water.
De beoefening van Qigong viel samen met een periode in mijn leven waarin het leven mij vroeg om helemaal opnieuw te beginnen en nieuwe ankerpunten te vinden. De nieuwe ankerpunten en nieuwe levensrichting heb ik mede dankzij Qigong gevonden. Ik weet inmiddels dat Qigong niets met spierkracht te maken heeft. Chi is een zachte kracht die me uitnodigt om steeds vloeiender te bewegen en tijdens het bewegen mijn hele lichaam te gebruiken. Isabelle geeft veel aandacht aan de correctie van lichaamshoudingen. Het gaat bij die correctie niet om perfectie, maar om de energie makkelijker te laten doorstromen. In haar lessen is ook ruimte voor humor. Ik ervaar dat als heel plezierig. Wanneer er te veel serieusheid is, dan verkrampt mijn lichaam.
Ik ervaar steeds meer plezier tijdens de Qigonglessen. Ik ben 70 jaar en voor mij komt de ouderdom niet met gebreken. Hoe ouder, hoe gezonder en hoe soepeler. Qigong helpt me om dat steeds meer te ervaren. Kortom ik ben heel enthousiast over Qigong en de manier waarop Isabelle lesgeeft.